Nasturtium officinale – rukiew wodna
rodzina: Brassicaceae
pochodzenie: kosmopolityczna
stanowisko: słoneczne, półcieniste, cieniste; mokre, płytka woda
wysokość: do 30 cm
Rukiew wodna chętnie rośnie na mokrym stanowisku i w płytkich wodach, także płynących. W naturze często spotykana na stanowiskach okresowo zalewanych, w rowach i starorzeczach. Jej pędy mogą mieć od kilku centymetrów do nawet 3 metrów długości – pełzając po podłożu i wodzie tworzą dość ścisłą okrywę i mogą się przydać do zadarniania brzegów oczek wodnych, strumyków, maskowania folii. Rukiew jest smaczną rośliną o zastosowaniu kulinarnym: ma przyjemny, ostry smak porównywalny z rukolą. „Officinalis” czyli „lecznicza” w jej łacińskiej nazwie wskazuje na szerokie zastosowanie prozdrowotne – regularnie spożywana ma m.in. działanie antynowotworowe i hamuje procesy starzenia się komórek.